l’Abellerol 54, Spring Summer 2017, Institut Català d’Ornitologia

l’Abellerol 54, Spring Summer 2017, Institut Català d’Ornitologia p.16

View in PDF


Text in Catalan

del Hoyo, J. & Collar, N.J. 2016
Illustrated Checklist of the Birds of the World
Volume 2: Passerines. Barcelona: Lynx Edicions. 1013 pp

El projecte de Lynx edicions queda complet amb la publicació del segon volum de l’Illustrated Birds of the World, Passerines, que tanca aquesta revisió dels 16 volums del HBW i en la qual es tracten de manera fidedigna i extensiva totes espècies de les 138 famílies de l’ordre dels passeriformes.

L’any 1992 va començar un dels projectes editorials i ornitològics més ambiciosos que s’han dut a terme a Europa i probablement al món, que després de 25 anys, completaria una de les colleccions més aclamades i valorades tant per ornitòlegs aficionats com per professionals. Una obra que donaria forma i fisonomia a totes les espècies d’aus del món, des del més petit dels colibrís fins a l’ocell més gran de tots, l’estruç, passant per espècies de totes les contrades del planeta. Una empresa que, finalment i després de 17 volums i 2 més de revisió global, ens permet tenir una llista mestra definitiva de totes les espècies de l’avifauna mundial.

Per donar forma als dos volums del Checklist i oferir una llista consensuada i definitiva, s’han emprat tot tipus de fonts i recursos que genera la comunitat científica, des de les gravacions de sons i cants, articles publicats sobre cada espècie o grup d’espècies, imatges i fotografies de cadascuna d’elles, i sobretot, i en major mesura, amb l’aportació que ha fet la genètica a l’estudi dels tàxons. Aquesta, sens dubte, ha estat la disciplina fonamental i cabdal per solucionar molts dels culs de sac –tàxons que quedaven inclosos en famílies per falta de consens o pels resultats dels estudis dels trets morfològics-, i per reubicar algunes espècies que sorprenentment tenen relacions molt diferents de les que s’havien considerat en un inici. Així, doncs, al sistema de puntuació Tobias et al. que dona una puntuació bàsica a tots els aspectes biològics de cada espècie, s’hi afegeixen els estudis genètics per reforçar o relativitzar i descartar algun possible canvi o ubicació en l’arbre evolutiu de les aus. El resultat de tot aquest complex procés d’estudi i decisió, ha generat 41 “lumps” –quan un tàxon queda inclòs en un altre- i 628 “splits” –quan un tàxon esdevé dos o més, diferents – deixant el compte final en 6.592 espècies. Quant als lumps i els splits, un dels casos més espectaculars és la pita de ventre roig Erythropitta erythrogaster, un tàxon de la família dels pítids (Pittidae) que habitava de manera extensiva tota Indonèsia, les Filipines, Nova Guinea, les Moluques i part d’Austràlia i que, de resultes dels estudis genètics, ha resultat separada (“splitada”) en 12 nous tàxons, amb la Pitta erythrogaster –ara, pita de les Filipines- l’espècie que queda restringida a les Filipines.

El punt més fort dels dos volums del Checklist i, d’aquest volum especialment, són les il·lustracions de totes i cadascuna de les espècies, generalment mascle –reproductor- i femella en cada tàxon, i en una bona colla d’elles, fins i tot representació de les subespècies. Aquest volum compren 12.629 il·lustracions –de 33 il·lustradors diferents-, on s’hi han inclòs més de 640 de noves i, a més, i per ser més fidedignes amb l’estètica i fisonomia de cada tàxon, s’han realitzat millores i correccions en les figures de més de 1.200 espècies. En aquesta vessant, els autors han posat especial interès i hi han esmerçat força recursos i esforços per tal d’oferir un producte visual de màxima qualitat. A més, a cada espècie s’hi han afegit i creat nous mapes, amb delimitacions de països per facilitar la seva interpretació, amb més de 6.649 grafismes –una feina verdaderament minuciosa i complexa-.

És un llibre imprescindible. Sense cap tipus de dubte, una de les obres més complexes i treballades en el món de l’ornitologia i la comunicació científica que no deixarà indiferent a ningú. A més, i com a perfecte complement per a tota l’obra podreu trobar tota la informació present en aquest volum del Checklist i, en els 17 volums del HBW, online al HBW Alive que inclou l’IBC (Internet Bird Collection), que ha esdevingut una de les bases de dades multimèdia d’aus més completes del món.

RAFEL CEBRIAN & ÀLEX MASCARELL